Hiiumaa leivale ja süldile omistati garantiimärk Hiiumaa roheline märk

posted in: Uncategorized | 0

Hiiumaa Köök ja Pagar OÜ toodetele Hiiumaa leib ja Hiiumaa sült on nüüdsest omistatud garantiimärk Hiiumaa roheline märk.

Hiiumaa roheline märk on ellu kutsutud 1995.astal Lääne-Eesti biosfääri kaitseala poolt ning kannab endas UNESCO programmi Inimene ja biosfäär mõtet. Alates 2017.aastast on märk registreeritud garantiimärgina Eesti Patendiametis. Garantiimärk Hiiumaa roheline märk omistatakse Hiiumaal toodetud kvaliteetsele kaubale, kaubagrupile või Hiiumaal pakutavale teenusele, mis on saadud jätkusuutliku majandamise tulemusena, väärtustab ning väärindab kohalikku loodus- või inimressurssi, traditsioonilisi oskusi ja kohalikku kultuuri.

Hiiumaa sült on traditsiooniliselt valmistatud lihatoode, millesse ei ole lisatud želatiini. Tootmisprotsessis kasutatakse ajalooliselt tuntud ja pikaajalisel keetmisel loomulikult tarrenduvaid toormaterjale: sea- ja veiseliha, maitseks sibul, küüslauk, porgand ja maitseained.

Hiiumaa leib on juba 1990ndate lõpust sama retsepti alusel valminud suur leib, mida valmistatakse naturaalsest juuretisest ning vormitakse käsitsi. Tootele omapärase maitse annab ploomipovidlo.